דוח דירוג אנרגטי ליזמי נדל"ן, אדריכלים ויועצי בנייה ירוקה

מידול אנרגטי הוא כלי תכנוני למדידה, הערכה והצגה של ביצועים אנרגטיים ברמת המבנה והיחידה. דירוג ביצועים אנרגטיים מוכר מזה שנים במדינות מערב ונחשב לגורם מרכזי המסייע ללקוחות לבחור בבניה איכותית, בת-קיימא ובריאה יותר.

לצורך קבלת היתר בנייה וטופס 4, הפרויקטים נדרשים להוכיח 20% שיפור בצריכת החשמל השנתית (קוט"ש/מ"ר) עבור תאורה, חימום וקירור בהתאם לת"י 5282. התקן קובע שיטות שונות לחישוב הדירוג האנרגטי. השיטה התפקודית היא שיטה מוכרת בארץ ובעולם, לחישוב צריכת האנרגיה בין המבנה הנבדק למבנה ייחוס (לפי ת"י 5282) בעזרת סימולציה תרמית ממוחשבת שעתית.

ת"י 5282 מגדיר 7 דרגות יעילות אנרגטית לפי צריכת החשמל השנתית. דרגת הבסיס E משמעותה שצריכת האנרגיה הצפויה במבנה הנבדק קרובה לזו של מבנה ייחוס או יחידת ייחוס. ככל שאחוז השיפור של היעילות האנרגטית של היחידה הנבדקת עולה ביחס ליחידת הייחוס, כך עולה גם הדירוג האנרגטי, נוחות תרמית וגם החיסכון הכלכלי למשתמש.

על פי ת"י 5282, ניתן להשתמש בתוכנות המוכרות בעולם על פי תקן ASHRAE 140 או בתוכנת ENERGYUi. מידול אנרגטי בתוכנת ENERGYUi מאפשר לייצא ללא מאמץ דוח דירוג אנרגטי חלקי כולל נתונים מצומצמים עבור הנבדק (כגון גיאומטריה וחומרים) וללא כל תוצאה של צריכת החשמל עבור המבנה הנבדק או עבור המבנה ייחוס.

מידול אנרגטי בתוכנה מוכרת על פי תקן ASHRAE 140, מאפשר שקיפות מלאה של נתונים ותוצאות, עבור המבנה הנבדק ועבור המבנה ייחוס (כגון גיאומטריה, חומרים, עומסים, לוחות זמנים, מערכות, טמפרטורות, צריכת חשמל, עלויות ועוד), אבל אינו מאפשר לייצא דוח דירוג אנרגטי לפי ת"י 5282 בקלות, ללא מאמץ. כתוצאה מכך, עבודה עם תוכנות מקצועיות הינה ארוכה מאוד ופחות אטרקטיבית מבחינה כלכלית בקרב אנשי מקצוע בארץ.

מומלץ להגיש דוח דירוג אנרגטי כולל:

  • דירוג אנרגטי של כל יחידה
  • דירוג משוקלל לכל המבנה
  • תוצאות צריכת חשמל שנתית (קוט״ש) עבור תאורה, חימום וקירור
  • נתונים ותוצאות של המבנה ייחוס ושל המבנה הנבדק

שימוש במידול אנרגטי מתקדם עוזר ללקוח לוודא כי שלב התכנון בוצע על הצד הטוב ביותר ולקבל החלטות נכונות על סמך נתונים. בנוסף, הדוח מציג בשקיפות מלאה נתונים ותוצאות הבדיקה מול הרשויות ומכוני התעדה בעזרת דוח מפורט של הפרויקט.

הדירוג האנרגטי הוא למעשה רק בדיקה על פי ת"י 5282 בין כל שאר הבדיקות שאנו נדרשים לבצע בפרויקט לפי תקנים נוספים, כגון: בדיקות זכויות שמש, הצללות, תאורה טבעית, נוחות ויזואלית, נוחות תרמית, רוחות, אוורור, יעילות מערכות, גשרים תרמיים, צריכת חשמל על פי התכנון, כתבי כמויות, עלות בנייה, אופטימיזציה למציאת חלופות אפקטיביות וכלכליות.

שיתוף:

סגירת תפריט